David Crescenzi

David Crescenzi (Opera Națională Timișoara)

Dirijor

  • 2005-2013: Prim dirijor invitat la Opera Națională Română Timișoara
  • 2006-2011: Maestru de cor și dirijor la Festivalul de Operă „Sferisterio” din Macerata
  • 2003-2005: Maestru de cor și dirijor permanent la Teatrul „St. Carlo” din Napoli
  • 1998-2003: Prim dirijor invitat la Opera din Cairo, Egipt
  • 1999-2001: Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova
  • 1993-1996: absolvent al Master Class-ului pentru dirijori de orchestră susținut de Gustav Khunn la Conservatorul „Giuseppe Verdi”, Milano
  • 1990-1994: sufleur și corepetitor la Teatrul Scala din Milano sub bagheta dirijorului Riccardo Muti
  • 1988-1992: absolvent al Conservatorului „Gioachino Rossini” din Pesaro – pian, dirijat de cor și contrapunct
  • 1987: absolvent al Facultății de Medicină din Ancona – asistent medical
Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 si 1996, Cursurile de perfecționare “Pomeriggi musicali” din Milano. Datorită activității sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite Teatre și Festivaluri lirice, atât în Italia cât și în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră și maestru de cor.
Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de director artistic, între anii 1998 și 2003, unde pregătește și dirijează Bărbierul din SevillaContract de CăsătorieDomnul Bruschino de Gioachino Rossini, Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Tosca de Puccini, Bal mascatAida și Rigoletto de Giuseppe Verdi. Între anii 1999 și 2001 a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova iar în stagiunea 2004-2005 a fost adjunctul Directorului Muzical de la Teatrul „St. Carlo” din Napoli. La Doha, Quatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera „Aida” în anul 2003 „Ibn Sina” de Michil Borstlap, în anul 2005 „Aspire” de David Krane cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.
Din anul 2002 colaborează cu Opera Națională Română Timișoara, unde a dirijat spectacolele de operă: Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, AidaRigolettoTraviataNabuccoTrubadurulOtelloBal mascat de G.Verdi, Carmen de Georges Bizet, ToscaTurandotBoemaMadame Butterfly,Gianni Schicchi de Giacomo Puccini, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Paiațe de Ruggero Leoncavallo.
În cadrul repertoriului simfonic s-a distins în diverse ocazii la pupitrul dirijoral al mai multor orchestre și anume: Orchestra Teatrului „Reggio” din Parma, „Benedetto Marcello” din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonica „G. Rossini” din Pesaro, Filarmonica „Marchigiana”, Filarmonica din Alessandria și din Piemonte, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Orchestra Operei din Zagreb, Croația. A colaborat cu soliști de talie internațională, printre care Francesco Manara și Simonide Braconi, primul violonist respectiv primul violist ai Teatrului Scala din Milano sau cu celebrul flautist francez Maxence Lauriell.
Pe o perioadă de două ediții (2004-2005), a condus finala Concursului Național de Pian dotat cu premiul „Cupa Pianiștilor” din Osimo, iar între anii 2005-2006 a dirijat Gala finaliștilor la Concursul Internațional de vioară „Postacchini” din cadrul orașului Fermo din provincia Ascoli, Piceno.
A dirijat în cadrul Operei Naționale din București, opera Rigoletto în luna aprilie a anului 2006, iar succesiv a pregătit și dirijat premiera operei bufe Nunta lui Figaro de Mozart în decembrie al aceluiași an. În august 2006 a fost invitat de către Asociația C.E.E. Musiktheater din Viena pentru a ține un master-class cu Nunta lui Figaro, pentru tinerii bursieri din Europa de Est.
În septembrie 2007 a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul Internațional „George Enescu” din București dirijând Tosca de Puccini, cu un casting internațional care îi avea ca protagoniști pe soprana Nadja Michael, baritonul Franz Grundheber și celebrul tenor dominican Francisco Casanova. În vara anului 2008 pe Arena „Sferisterio” din Macerata a dirijat în primă audiție absolută în Italia Neues vom Tages de Paul Hindemith. În 2009-2010 a fost invitat de către Opera Națională Română din Cluj-Napoca pentru a dirija OtelloBal MascatRigoletto și Aida de G. Verdi.
A susținut cursuri de master în 2010 și 2011 cu elevii clasei de canto de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara și cu studenții masteranzi ai secției de canto de la Facultatea de Muzică, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu Nunta lui Figaro de W.A. Mozart, Bărbierul din Sevilla și Domnul Bruschino de G. Rossini.